Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rouwbegeleiding

Je hebt onlangs een betekenisvol verlies meegemaakt en je probeert je leven weer op te pakken, maar wat is dat moeilijk. Alles is ineens zo anders. Terwijl de wereld om jou heen gewoon doordraait, lijkt jouw wereld stil te staan.

Wil jij weer gelukkig worden na jouw verlies?

Je hebt onlangs een dierbaar iemand verloren of bent gescheiden of je gezondheid laat je behoorlijk in de steek. Allemaal vormen van verlies die je leven behoorlijk op de kop kunnen zetten. Je probeert je leven weer op te pakken, maar wat is dat moeilijk. Alles is ineens zo anders. Terwijl de wereld om jou heen gewoon doordraait, staat jouw leven stil.

Herken jij dit?

 • Je was vannacht weer wakker en voelde weer die enorme pijn, het gemis van je partner en je vraagt je af hoe lang je je nog zo verdrietig en ellendig voelt?  Stopt dit ooit nog?
 • Je voelt je al een aantal dagen redelijk goed en dan ineens hoor je een liedje op de radio dat je doet herinneren aan vroeger toen je moeder nog leefde. Je wordt plots overmand door verdriet en begint te huilen, terwijl je dacht dat je het verlies van je moeder intussen wel verwerkt had;
 • Je voelt je juist op die momenten van rust, wanneer je alleen bent, geamputeerd. Je lijkt een deel van jezelf zijn kwijtgeraakt na je scheiding en vraagt je af: Wie ben ik zonder mijn ex-partner? Wat wil ik nog met mijn verdere leven?
 • Familie en vrienden proberen jou wel te steunen, maar begrijpen vaak niet wat je doormaakt, hoe veel pijn en verdriet jij voelt, je voelt je hierin vaak eenzaam en alleen staan.
 • Je merkt dat je eigenlijk nergens meer echt van kunt genieten.
 • Je doet veel op de automatische piloot, voor je kinderen, voor je omgeving, je wilt sterk zijn, maar in gedachten ben je nog veel met je verlies bezig en soms ben je bang je altijd zo ellendig te blijven voelen als nu en nooit meer zo gelukkig te worden als vóór het verlies.

Hoe zou het voor je zijn als:

 • Je s’ nachts gewoon weer kan doorslapen en ’s morgens uitgerust wakker wordt?
 • Je niet meer onverwacht overspoeld wordt door emoties, maar jouw verlies hebt verweven in jouw nieuwe leven?
 • Je je “alleen zijn” gebruikt als een kans om jezelf te mogen herontdekken, verder te mogen ontwikkelen zodat je ook wanneer je alleen bent je compleet en emotioneel sterk voelt?
 • Je echt contact met mensen hebt, mensen met wie je je emotioneel verbonden voelt, mensen die er voor je zijn als jij je zo “verloren” en intens verdrietig voelt?
 • Je weer kunt genieten van het leven en plannen maakt voor de toekomst?
 • Je je weer gelukkig voelt, sterker nog je je misschien wel gelukkiger voelt dan ooit van tevoren?

ik ontmoet jou
je bent welkom
met alles wat er is
je kracht, je pijn, je wijsheid
je verlangen en gemis

met je woorden en je stilte
vertel je je verhaal
de verwondering en de heling
het vroeger en het nu
wat je verloor en hebt hervonden
het is er, allemaal

Gedicht: Floortje Agema

Jij wordt gekend, 2016

Dit is mogelijk met mijn programma Rouwen en Opbouwen!
Een fantastisch programma waarin ik al mijn eigen ervaring en expertise heb verwerkt en dat jou zal helpen om jouw verlies te verweven in jouw nieuwe leven en weer gelukkig te worden.

In  10 sessies  gaan we stap voor stap dieper in op jouw verlieservaring en de enorme emotionele impact die deze heeft op jouw huidige leven, op het rouwproces dat volgt na een betekenisvol verlies, maar ook hoe je je nieuwe leven vorm kunt geven helemaal naar jouw hart zodat je weer gelukkig wordt. Dit lukt niet in een paar individuele, losse gesprekken. Mijn programma bestaat uit een opbouw van thema’s die aan de orde komen in een rouwproces, Thema’s waarmee jij aan de slag gaat zodat je je verlies kunt verweven in je nieuwe leven en weer gelukkig kunt worden.

Een betekenisvol verlies zet je leven op zijn kop. Na ieder betekenisvol verlies volgt hoe dan ook een rouwproces. Dat is een heel natuurlijke en normale reactie op een verlies.  Een rouwproces wordt vaak als zwaar en verwarrend ervaren en hier moet je alleen doorheen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Het is heel normaal om hierbij hulp te vragen. Dit is heel sterk, op deze manier neem je jezelf en wat jij nodig hebt serieus. Dit is de eerste stap!

Waaruit bestaat het programma
Rouwen en Opbouwen?

 • Een intakegesprek waarin we uitgebreid stilstaan bij jou als persoon, jouw verlies, waar je nu staat, waar je tegen aanloopt, waar je aan wilt werken en welke doelen je wilt bereiken;
 • 10 individuele sessies : verdieping van thema’s die aan de orde komen in een verwerkings- oftewel rouwproces, zoals jezelf welkom heten, gezin van herkomst, jouw hechtingsstijl, jouw manier van rouwen, rouwen, afscheid nemen, betekenis geven aan je verlies, opbouwen van je “nieuwe” leven.
 • Werkvormen: individuele gesprekken, (lichaams)oefeningen, meditaties,  huiswerkopdrachten, een creatieve opdracht;
 • Een tussentijdse evaluatie (sessie 5);
 • Een werkboek “Rouwen en Opbouwen” , opdrachten waar je thuis mee aan de slag gaat. Het werkboek kun je als naslagwerk gebruiken na het volgen van dit programma.

Wat mag je verwachten na het volgen van het programma?

Deze investering in jezelf en jouw toekomst kost slechts 80 euro per sessie. Via de zorgverzekering kun je een deel van de kosten per sessie vergoed krijgen. De meeste mensen krijgen 40 euro per sessie terug.

Gun jij jezelf om je verlies te verwerken en weer gelukkig te worden?

FAQ

Veel gestelde vragen

Tuurlijk kan dit, maar in die tussentijd gun je jezelf niet de tijd om stil te staan bij jouw verlies en de enorme impact die dit heeft op jouw leven. Je gunt jezelf niet om te rouwen en vaak is hier deze reden voor: Je bent bang om stil te staan bij jouw verlies omdat dit een hoop emoties losmaakt waar je waarschijnlijk nu steeds voor wegloopt. Je blijft door ploeteren en wilt vooral jouw omgeving laten zien dat je sterk bent, dat je het alleen wel redt. Maar dit kost heel veel energie en heeft een hoge kostprijs. Deze energie kun je beter in jezelf investeren door stil te staan bij jouw verlies en wat dit met jou gedaan heeft en wat je moet doen om weer gelukkig te worden.

Nee, dit kan niet. Het is onmogelijk om een verlies te verwerken in paar losse gesprekken. Een verlies verwerken dat kost tijd en aandacht, vandaar dat ik een traject aanbied.  Dit bied ik op maat aan afgestemd op jou en jouw verlies.

Dit is afhankelijk van bij welke ziektekostenverzekering jij bent aangesloten.

 

Staat je vraag er niet bij? Neem dan met me op.